Plaswijckpark 95 jaar symposium

Plaskwijckpark 95 jaar,

Wij waren voor dit symposium de eindproducent en hebben dat met veel plezier gedaan, op naar nog 95 jaar!

Al 95 jaar is Plaswijckpark een aards paradijs voor jong en oud. Ravotten in de speeltuinen, dieren kijken en aaien, picknicken en relaxen. Op 19 september is het jubileum feestelijk gevierd met een symposium over het belang van spelen. Ook is de kinderraad officieel geïnstalleerd. Plaswijckpark is méér dan een Familiepark, daar zijn ook geleerde wetenschappers het over eens!

Wetenschappers vol lof over Plaswijckpark
Tijdens het symposium spraken verschillende wetenschappers vol lof over Plaswijckpark. Ze koppelden wetenschappelijk onderzoek over het belang van spelen aan het speelaanbod van Plaswijckpark. De grote groene ruimte van het park geeft het kind de vrijheid om te ontdekken, de elementen te voelen en ‘wild’ te spelen. De natuur heeft positieve effecten op aandacht, humeur en algemeen welzijn. Ook de grote maatschappelijke bijdrage die het park heeft geleverd werd genoemd. Rotterdam is een van de kleurrijkste steden van Nederland met inwoners afkomstig uit landen over de hele wereld. In Plaswijckpark komen al deze mensen niet alleen bij elkaar maar doen ze samen ook echt iets. Juist dat is belangrijk om wederzijds begrip te bevorderen.

Papa’s zijn uitdagende speelkameraden
Hoofdspreker, professor dr. Renske Keizer, hoogleraar familiesociologie Erasmus Universiteit vertelde over de rollen die vaders in de hedendaagse samenleving vervullen. ‘In de wetenschap stonden vaders lange tijd langs de spreekwoordelijke pedagogische zijlijn. Maar door grote maatschappelijke ontwikkelingen heeft het vaderschap aan wetenschappelijke aandacht gewonnen. Wat houdt het in om een goede vader te zijn?’ Keizer is bezig met een onderzoek naar of, en zo ja hoe, vaders de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen beïnvloeden. Keizer sprak over vaders als uitdagende speelkameraad. Vaders gaan anders om met hun kinderen, ook in het spel. Kinderen worden door hun vaders fysiek uitgedaagd en gestimuleerd tot het verleggen van hun grenzen. Keizer benadrukte in haar betoog, dat de ene benadering niet beter is dan de andere. Maar het feit dat kinderen geconfronteerd worden met verschillende benaderingen draagt positief bij aan de ontwikkeling van het kind.

Bestuursvoorzitter Annemarie Blok-Weverling benadrukte dat de bijdragen vanuit wetenschappelijk onderzoek waardevolle aanknopingspunten en kansen bieden om Plaswijckpark nog verder te ontwikkelen. ‘Vrij spelen in een grote groene omgeving is dus van groot belang. Kinderen uit verschillende culturen vinden elkaar hier probleemloos’.

Kinderraad
Tijdens het symposium is ook de eerste Plaswijckpark kinderraad geïntroduceerd. Tien kinderen uit verschillende Rotterdamse wijken presenteerden zich en gaan een jaar lang meehelpen om Plaswijckpark nog beter en leuker te maken. Hiermee komt een lang gekoesterde wens voor de toekomst uit.

Felicitatie Burgemeester Aboutaleb: